Cengiz Han'a Küsen Bulut


Gün Olur Asra Bedel kitabıyla ilgili paylaşımımda, kitabın bir bölümünün siyasi nedenlerden dolayı yasaklandığından ve sonrasında bu bölümün ayrı bir kitap olarak basıldığından bahsetmiştim. Linke tıklayarak o bölümü okumak istemeyenler için burada da kısa bir özet geçeyim. Her şey sizin için... O kitapta Kazangap'ın cenazesini 30 km uzaklıktaki Ana Beyit mezarlığına götüren Yedigey'in aklından geçenleri okumuştuk. Ana Beyit, Mankurt, Raymalı Ağa gibi efsaneleri okurken, köylerinde yazar olan ve bu efsaneleri yazan Abutalip Kuttubayev'in, Sovyet gizli servisi tarafından götürülerek sorgusu sırasında ölümü hakkında bilgi sahibi olamamıştık. Bu bölümü atlamak zorunda kalmıştık.

Bu eser ise Abutalip Kuttubayev'in kaçırılarak sorgulanması ön hikayesinin altında, yüzyıllar önce aynı topraklarda yaşayan Cengiz Han'ın, batı seferi hazırlıkları sırasında yaşadığı can alıcı hikayeyi konu alıyor. Bölümün ismi de zaten bu hikayeden geliyor. Kendi kuralları ile vicdanı arasında kalan bir hükümdarın yürek sızlatan kararından sonra manevi gücünü kaybedişini ve kendi kabuğuna çekilişini anlatıyor.

117 sayfalık eser fazlasıyla yama hissi verse de benim için Gün Olur Asra Bedel kitabından daha etkileyiciydi. Daha doğrusu bu bölümü de asıl kitaba dahil edersek, Gün Olur Asra Bedel romanının en etkileyici bölümü Cengiz Han'a Küsen Bulut'tu diyebilirim gönül rahatlığıyla.

Sevgiyle kalın... 
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

13 yorum:

  1. Cengiz Aytmatov okuma listemde. Sanırım Cemile kitabıydı oğluma almıştım ama henüz ikimizde okumadık. Tüm eserlerini okuyacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok doğru karar vermişsiniz, keyifli okumalar

      Sil
  2. Severek okuduğum bir kitaptı. Emeğinize sağlık ...

    YanıtlaSil
  3. Cengiz Aytmatov'u çok severim. Fakat bu kitabını okumamıştım. Paylaşımınız için teşekkürler. Ellerinize sağlık. İzlemedeyim sizi. :)

    YanıtlaSil
  4. Kitap hakkında aynı düşünceleri paylaşıyoruz, bu kısım ayrı bir güzeldi.
    Paylaşım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  5. Gün Olur Asra Bedel'i okumadan bunu okumuştum. Beğendiğim kitaplardan birisi.
    İyi okumalarr :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parçadan bütüne gitmişsiniz. Keyifli okumalarınız olsun :)

      Sil
  6. uzun zamandır listemdeydi, yazınızdan sonra okumayı hızlandıracağım.

    YanıtlaSil
  7. Bunu bilmiyordum kaçırmışım ama iyiki hatirlattiniz daha yeni Cengiz aytmatov un Elveda Gulsarı kitabını bitirdim sırada neden bu olmasın.

    Gün olur asra bedel
    Cemile
    Elveda Gülsari
    Beyaz Gemi
    Sultan murat
    Bunları okudum

    Şuan düşündüm de kitaplarına bağlanmışım sanırım.
    Bütün kitaplarını okuma gibi bir amacım yoktu aslında
    O zaman sıradaki kitap sizin öneriniz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel ve bilgi dolu bir yorum. Teşekkür ederim yorumunuz ve çıkardığınız liste için :)

      Sil