Vakıf Serisi 5 - Vakıf ve Dünya


12000'li yıllarda, Asimov'un hayal gücüyle gerçekleştirdiğimiz uzayın derinliklerindeki Dünya'yı arama serüvenimizin beşinci kitabına ulaşmış bulunuyoruz. İlk yayınımızda bahsettiğim gibi, ilk üç kitaptan sonra verilen 30 yıllık aranın ardından serüvenimiz Vakıf'ın Sınırı ile devam etmişti. Yayınevinin ısrarı üzerine yaptığı anlaşma sonucunda ortaya çıkan Vakıf'ın Sınırı kitabının başarısıyla büyülenen yazarımız, istemeye istemeye de olsa serüveni uzatma kararı almış. Ve bu kitabın ön sözüne de uzun uzun gerekçelerini anlattıktan sonra, Vakıf'ın Sınırı kitabını okuduktan sonra bu kitaba başlasanız daha güzel olur ama onu okumasanız da bu kitap apayrı bir roman olarak da ele alınabilir demiş. Ancak okurken, yazarın hikayenin öncesine yaptığı atıfları anlayabilmek için kitabı serinin devamı olarak düşünmek çok daha mantıklı ve anlaşılır olacaktır.
  • Vakıf (İthaki Yayınları) / İmparatorluk (Altın Yayınları)
  • Vakıf ve İmparatorluk (İthaki Yayınları) / Altın Galaksi (Altın Yayınları)
  • İkinci Vakıf (İthaki Yayınları) /Gizli Tanrılar (Altın Yayınları)
  • Vakıf'ın Sınırı (İthaki Yayınları) / Galaksi Çöküyor (Altın Yayınları)
  • Vakıf ve Dünya (İthaki & İnkılap Yayınları) 
  • Vakıf Kurulurken (İthaki Yayınları) / İmparatorluk Kurulurken (Altın Yayınları)
  • Vakıf İleri (İthaki Yayınları) /Erişilmez İmparatorluk (Altın Yayınları)

Vakıf ve Dünya

Golan Treveze ve Profesör Plator bir önceki kitapta Arz gezegeni sandıkları Gaia'ya inmişlerdi. Ancak gezegendeki tüm maddeler arasındaki iletişimden etkilenip ürperdikten sonra birazda hayal kırıklığına uğrayarak ayrılmak zorunda kalmışlardı. Bu kitapta hikayemiz kaldığı yerden devam ederken Trevezenin önüne üç seçenek çıkar. Ya Vakıfın teknolojisine hakim olacak ya ikinci vakıfın zihin gücüne sahip olacak ya da Gaia'nın süperornizmasına elde edecektir. Treveze Gaia'yı seçer ancak kendi içindeki anlamsızlığı çözmek için de tekrar Arzı aramaya başlar. Tabi ki yolculuklarına Gaialı Bliss'i de dahil ederek. 

636 sayfalık kitap boyunca uzayın derinliklerinde bir o tarafa bir bu tarafa savrulurken, dünyayı bulmak için elimizde efsanelerden başka bir şeyin kalmadığını fark ederiz. Kolay olmasa da farklı gezegenlerin farklı efsanelerindeki ortak noktaları birleştirerek bir yol haritası belirleriz. Uzayın derinliklerinde kendisinin dörtte bir büyüklüğünde uydusu olan kaç gezegen olabilir ki düşüncesiyle hedef bölgemizi olabildiğince küçültürüz. Ancak tüm galaksi haritalarında dünyaya benzer gezegen bulunamaması durumunu önce şaşkınlıkla karşıladıktan sonra altında bir hinlik ararız. Acaba gerçekten dünya yok mudur yoksa birileri tarafında bilinçli olarak haritalardan silinmiş midir?  

Serinin diğer kitaplarına göre yavaş ilerleyen hikayenin elde tutulur tek yanının, acaba o tarihlerdeki dünya nasıl hayal edilmiş olabilir ki merakı olmalı. Tabi yine başka gezegenlere yolumuz düşerken tehlikeler atlatıyoruz, onların yaşam ve savunma stratejileri hakkında fikirler ediniyoruz ama ne kadar farklı olursa olsunlar artık sıradanlaşan şeyler oldular. Ama ya dünya? 

Kitabın sonuna geldiğimizde ise dünyanın uydusu aya geldiğimizi hissediyoruz. Burada uzun yıllardır hayatta kalan bir robot bizleri karşılıyor. Aslında üç robot yasasıyla çıkmaza girdikten sonra kendine çözüm üreten, beyni insan bedeni robot gibi bir şey. Yani tanımlanamayan bir cisim. İşin özeti ne kadar doğru anladım bilemiyorum ama romanı okurken aklıma doğrudan Ninja Kaplumbağalar çizgi filmindeki Krang geldi. İşte bu Krang benzeri şeyin yaptığı açıklamalarla bir takım aydınlanmalar yaşayarak seriyi bitiriyoruz. Sahi insan kendi beynini bunun gibi bir robot aracılığıyla yaşatmayı başarırsa sonsuzluğa ulaşabilir mi?


Sonuç olarak, bu kitap biraz sündürülmüş hissi verse de okumaya değer. En azından hikayenin sonunu öğrenebilmek ve gelecekte neler olabileceğinin onlarca örneğini zihninizde canlandırabilmek için okumalısınız.

Sevgiyle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

10 yorum:

  1. Seriye devam ediyoruz sayenizde. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Beynimizi robota koyacağız da ruhumuz ne olacak ama, bence o insan olamaz.
    Bu heyecanlı serinin tanıtımı çok güzeldi, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya o konu biraz karışık. Tüm duyguları alğılayan hatta duyguların oluşmasını sağlayan beyindir diyen de var. Ayrıca ruh dediğimiz şeyin vücudumuzun neresinde olduğunu da bilmiyoruz. Yani baya kafa yorulması gereken bir konu...

      Ben teşekkür ediyorum Mehtap

      Sil
  3. Bravo dogrusu tüm seriyi okumussun. Bakayim ben de kütüphanede var mi bizim buradaki 😊

    YanıtlaSil
  4. 3 kitaptan sonrasını nasıl buldunuz? Sahaflarda çok pahalı. Uygun bir sahaf tavsiyeniz olabilir mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben serinin tamamını sevdim ve çok üst düzey buldum. Kitapları da e kitap olarak okudum. E kitap okuyabilirseniz iletisim kuralım.

      Sil
    2. Evet okuyabilirim pdf. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim =)

      Sil
    3. Mail adresinizi gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım

      Sil