Vakıf Serisi 4 - Vakıf'ın Sınırı


Vakıf serinin 4. kitabı Vakıf'ın Sınırı' na geldik. Kitabın, Vakıf serinin 3. kitabı olmasının yanında farklı bir özelliği daha var. İlk üçlemeden tam otuz yıl sonra editörün aynı konuda daha kalın bir kitap yazması baskısıyla ortaya çıkmış ve yazarın The New York Times çok satanlar listesine giren ilk kitabı olmuş. Asimov'un bile hayretle karşıladığı bir başarı... Bu arada kitaba geçmeden önce ilk kez bu yayınla karşılaşıyorsanız, yazının havada kalmaması için bundan önceki üç yayına da kabaca göz atmanızı öneririm.
  • Vakıf (İthaki Yayınları) / İmparatorluk (Altın Yayınları)
  • Vakıf ve İmparatorluk (İthaki Yayınları) / Altın Galaksi (Altın Yayınları)
  • İkinci Vakıf (İthaki Yayınları) /Gizli Tanrılar (Altın Yayınları)
  • Vakıf'ın Sınırı (İthaki Yayınları) / Galaksi Çöküyor (Altın Yayınları)
  • Vakıf ve Dünya (İthaki & İnkılap Yayınları) 
  • Vakıf Kurulurken (İthaki Yayınları) / İmparatorluk Kurulurken (Altın Yayınları)
  • Vakıf İleri (İthaki Yayınları) /Erişilmez İmparatorluk (Altın Yayınları)

Vakıf'ın Sınırı // Galaksi Çöküyor

Bir önceki incelememizde iki vakfın savaşı sonrasında ikinci vakfın göstermelik de olsa yenilerek tarih sahnesinden silindiğinden ve birinci vakfın tek güç haline geldiğinden bahsetmiştik. Ancak bu göstermelik güce ve ikinci vakfın yok olduğuna inanmayan birilerinin de olduğu şüphesiyle bir sonraki kitap için açık kapı bırakmıştık.

Meğer ikinci vakfın yok olduğuna inanmayan ama bunu çeşitli nedenlerle gizleyen birileri daha varmış. Belediye başkanı Bronz Branno gibi. Bu bölümde birinci vakfın adamlarının uzay yolculuğunu, onu takip eden ikinci vakıflıları ve belediye başkanının takibini okuyoruz.

Serinin dördüncü kitabında, belediye başkanı Branno zekasını kullanarak eski encümen üyesi Golan Trevize ile tarihçi profesör Pelator'u ileri teknoloji uzay gemisi ile sürgün görüntüsü altında ikinci vakfı aramaya gönderir. Bu gezginlere inanmadığı için de peşlerine farklı bir gemiyle bir adamını daha takar. Bu arada ikinci vakıfta da işler karışıktır. Birinci konuşmacı yani en önemli kişi olmak isteyen Gendibal' da Trevize'nin önemli bir olduğunu hissederek onları izlemeye başlar. Ancak Trevize ve profesör Pelator ikinci vakıf yerine efsanelerde adı geçen Gaia adı verilen gezegeni aramaya başlayarak herkesi şaşırtır. Diğer adı arz olan Gaia efsanelere göre insanlığın ilk ortaya çıktığı gezegendir ve çevresinde kendisinin dörtte bir büyüklüğünde uydusu bulunmaktadır. Bizim araştırmacı ikili uzun bir uzay yolculuğu sonrasında Gaia sandıkları garip bir gezegene inerler. Ancak Trevize gezegeni robotların ele geçirmiş olabileceğinden şüphelenir. (Yazar burada ben robot romanına selam çakıyor.)

Üç yüz altmış yedi sayfalık bu kitapta uzay yolculuğunun nasıl olabileceği, daha ne kadar gelişebileceği gibi öngörüleri okurken arzı yani aslında insanlığın çıkış noktası dünyayı aramaya başlıyoruz. Dünyayı ararken de daha ne kadar farklı gezegenler ve güçlerin olabileceği üzerinde duruyoruz...

Bilim kurgu otuz yıl sonra kaldığı yerden devam ediyor...

Sevgiler...  
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

11 yorum:

  1. Bilim kurgu sadece filmlerde izlediğim bir konu.O da eğer hakkıyla çevrilmiş bir filmse.Kitaplarda okumadım,Asımov'u da okumadım ama diğer üç yazınızı da okuduktan sonra konusu ilginç ve sürükleyici bir roman olduğu anlaşılıyor. Özetleme güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asimov gerçekten güzel kurgulamış hatta seri dışındaki kitaplarını bile bağlamış... Seri uzun ama bilim kurgucuların bayılacağını düşünuyorum. Teşekkür ederim

      Sil
  2. Selam. Bilim Kurgu filmlerini çok severim kitaplarının da bazılarını
    Vakıf Serisi eşimin Kitaplığın da. Okunmayı bekliyor Biraz gözüm korkmuyor desem yalan olur Hem küçük punto yazı karakteri hem sayfa sayısının çok oluşu hem serimolarakmuzun bir seri olması etken. 😊
    Sanırım bir sonraki sene başlarım önce elimde ki kitaplar bitsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslinda 3-4 kitap yeterliymiş ama yazara zorla 14000 kelimelik daha yazdirmışlar... Gözunüzün korkması normal ama ara ara da okunabilir :)

      Sil
  3. Bilim kurgu filmleri bu kitaptan esinlenmiş gibi çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Robot ve Kan Damarlarına Yolculuk kitaplarının filmleri de var. Güzel tahmin :)

      Sil
  4. Tam benlik bir seriymiş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim kurgu seviyorsanız ucundan tutun artık :)

      Sil
  5. Vakıf serisine hızlı bir giriş yaptın. Seni tebrik ediyorum. Aklımın bir köşesinde bu seriyi okumak var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yasemin. Seriyi bitirmek üzereyim ama fırsat bulup yazamıyorum :)

      Sil