Band of Brothers


Birinci Dünya savaşının sonuçları çok ağır olmuştu. Haritalar değişirken etnik kimliklerden kaynaklanan huzursuzluklar ortaya çıkmış ve yenilen devletler çok ağır bedeller ödemek zorunda kalmıştı. Bu durum Hitler'in başını çektiği Nazi Almanya'sıyla birlikte 1. Dünya Savaşının sonuçlarından memnun kalmayan İtalya ve Japonya'yı yakınlaştırdı. Yakınlaşma sonucunda ise üç devlet "Üçlü Mihver" grubunu kurarak güçlerini birleştirdiler. Almanya'nın işgalci bir politika izleyerek Avusturya ve Çekoslavakya'yı işgal ettikten sonra 1939 yılında Polonya'ya savaş açmasıyla fitil ateşlendi. Mihver grubuna karşı ise Fransa ve İngiltere "Müttefik Devletler" grubunu kurdu. Daha sonra da gruba ABD ve Rusya' nın da katılımıyla 60 ile 65 milyon kişinin öldüğü tahmin edilen, tarihin en kanlı savaşı yaşandı.  


Tarihin en kanlı savaşını anlatan eserlerden biri de Stephen Amrose'nun Band Of Brothers romanıdır. Dilimize Kardeşler Takımı olarak çevrilen eser 2001 yılında Tom Hanks ve Steven Spielberg yapımcılığında 10 bölümlük mini dizi olarak izleyiciyle buluşur. Yüksek bütçesiyle dikkat çeken dizi, izleyicisinin beğenisini kazanmayı başarır. (IMBD Puanı 9.5)


İlk olarak dizi bizleri, ABD Hava Kuvvetlerine bağlı Easy bölüğünün aldığı acemi eğitimine götürür. Buradan Easy bölüğüyle birlikte Market Garden Harekâtı, Normandiya Çıkarması ve Bastogne Savaşına katılarak Hitler'in yanına doğru yol alırız.

Anlattığı olayların vahameti ve gerçekliğinin yanında, her bölümün başında savaşı yaşayan askerlerle yaptığı röportajlarıyla içine çekmeyi başarıyor. Görseller gerçek bir savaştan alınmış kadar acımasız ve abartısız. Hatta belgesel izliyormuş hissi verecek kadar gerçekçi.  Anlatıda savaşı övme de yerme de yok ve olabildiğince tarafsız. Savaşla birlikte duygusallık sıfıra indirgenmiş.


Sonuç olarak içerdiği şiddet nedeniyle diziyi tavsiye ediyorum demek güç. Ama savaş naraları atmadan önce savaşın ne olduğunu anlayamayanlara izletmek gerekir diye düşünüyorum.

Benden bu kadar. Sevgiyle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

10 yorum:

  1. Bunun oyunu da var diye hatırlıyorum, güzel izlenilebilirdi... Paylaşım için teşekkür ederim ... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunu olup olmadığını bilmiyorum ama savaş oyunlarının ilham kaynağı olabilir. Selamlar...

      Sil
  2. Tarih konulu eserler her daim tarafsız göz ile okunmalı.Okullarda okutulmali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarafsızlıktan ziyade büyük büyük (!) adamların aldığı savaş kararlarını yaşayan insanların gözüyle anlamak ve anlatmak sanki daha doğru...

      Sil
  3. Güzele benziyor. Bakacağım mutlaka!
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otorite olarak fikirlerini merak ediyorum Sibel...

      Sil
  4. Savas filmi izlemeyeyim ama esimle evin diger erkeklerine tavsiye ederim 😊

    YanıtlaSil
  5. İbret verici, insanlık olarak geçmişteki trajedilerden ders alınmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ders alınsaydı eminim bir daha savaşın adı bile anılmazdı değil mi...

      Sil