11.22.63


Tarih karanlık olaylarla dolu. Bazı olayların aydınlatılamaması bazı olaylarınsa açıklanış şekli ya da resmi açıklamalar üzerinden yıllar geçse bile, tam anlamıyla tatmin edememesi nedeniyle akıllarda hep soru işareti bırakmıştır. 22 Kasım 1963' de meydana gelen bir suikast ise hakkında bir çok komplo teorisi üretilen en popüler olay gibi duruyor.


John Fitzgerald Kennedy, 22 Kasım 1963 tarihinde Cuma günü saat:12.30 sıralarında eşiyle üstü açık bir arabada Dallas' taki bir konvoyun arasında ilerlerken ensesinden ve başından, yanında bulunan Vali Connally ise sırtından vurulur. Kennedy hastaneye ulaşamadan yolda ölür, vali ise kurtarılır. Olayın sorumlusu olarak Polonya yahudilerinden 24 yaşındaki Lee Harvey Oswald yakalanır. Ancak iki gün sonra daha ifadesi alınmadan bir bar işletmecisi olan Jack Ruby tarafından herkesin içinde öldürürlür. Soruşturma devam ederken Jack Ruby'de şüpheli şekilde ölür. Yargılama sonucunda ise suikasti Lee Harvey Oswald'ın  tek başına gerçekleştirdiğine karar verilir.


Suikast sırasında 3 el ateş edilmiştir ve ilk atış ile son atış arasında 5.6 saniye bulunmaktadır. Suikast silahı olarak gösterilen İtalyan yapımı olan Manlicher Carcano (dürbünlü tüfek) ise her atıştan sonra doldurulması gereken bir tüfektir. Dolayısıyla bu kadar kısa sürede hedef alarak 3 el ateş etmesi imkansıza yakın görülüyor. Fazla uzatmayalım. Bu suikastle ilgili ağırlıklı olarak iki komplo teorisi üzerinde duruluyor. 

John Fitzgerald Kennedy, İsarail’in nükleer programına ters düştüğü için İsrail tarafından öldürülmüştür.

* Suikast, Pentagon, FBI, CIA ve Gizli Operasyonlar birimlerinin ortak bir suikastidir. Jim Garrison suikast ile birlikte başkan yardımcısı göreve atanacaktır ve bu sebeple hükumete gizli bir darbe yapılmıştır.

Peki gerçekte ne olmuştu ve bu suikast gerçekleşmeseydi ABD bu günkü durumundan çok daha ilerde olur muydu? Ya da Vietnam bataklığına saplanmadan geleceğini kurabilir miydi?


İşte bu soruların cevaplarını, Stephan King'in 22/11/63 isimli kitabından esinlenerek yapılan ve ilk kez 2016 yılında Hulu kanalında yayımlanan 8 bölümlük mini bir diziyle arıyoruz. Dizi, Jake Epping isimli bir öğretmenin tesadüfen bulduğu bir geçitten 1960 yılına gidilebildiğini keşfetmesiyle başlıyor. Zamanda yolculuk ile geçmişe gidip Kennedy suikastini önleme hayali kuran Epping, geçmişte yaşamaya karar veriyor. Ancak burada başka işlere de karışıyor. Bir kadına aşık olarak onu kocasından, bir aileyi baba vahşetinden kurtarıyor.  Yani tarihin seyrini değiştiriyor.


Konunun ilgi çekici olmasının yanında oyunculuk ve geçmişin canlandırılışı, özellikle de kıyafetler ve klasik arabalar etkileyiciydi. İzlerken fazlasıyla geçmişte yaşama isteği uyandırıyor. Ayrıca o yılların yaşam tarzını ve nezaketini merak edenler içinde yeterince doyurucu.

Keyifli seyirler...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

5 yorum:

  1. tarihin arka yüzü karanlık olaylarla dolu. gerçeği hiç bir zaman öğrenemeyeceğiz ve soru işaretleri ve komplo teorileri ile yaşayacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçeğin ne olduğunu önemseyen var mı acaba. Herkes inanmak istediğine inanıyor zaten.

      Sil
  2. Seyredilir bir dizi konusu.Netflix de varmı bakayım.

    YanıtlaSil
  3. Komplo teorileri, tarihin önemli bir olayı. Yeteri kadar ilgi çekici.

    YanıtlaSil