The Good Place


Dizilerin sezon finali yaptığı dönemde eğlencelik bir şeyler arayanlar buyursunlar. Amerikan yapımı, fantastik komedi türündeki The Good Place dizisi tam sizlik olabilir. 2017 yılında NBC kanalında yayımlanan dizinin baş rollerinde Kristen Bell ve Ted Danson bulunuyor. İnternette 2 sezon olarak paylaşılmış ve her sezon 13 bölümden oluşuyor. Bölümler de yaklaşık 20 dakikadan oluşuyor. 

Dizi ölümden sonrasını Elenor'un gözünden anlatıyor. Elenor öldükten sonra kendini bir görüşme odasında bulur ve cennete yani iyi yer'e kabul edildiğini öğrenir. Oysa Elenor dünyadaki yaşamında, ereksiyon ürünleri satan, arkadaşlarını kandırmaktan çekinmeyen, eğlenceye düşkün, arkadaşlarının kendisinden kaçtığı, iyi sınıfına girmeyen bencil biridir.  Elenor önce iyi yerdeki herkesi kendi gibi zanneder ancak durum hiç de sandığı gibi değildir. Bulunduğu ortamdaki insanların neredeyse tamamı hayvan hakları savunucusu, ırkçılıkla mücadele eden ya da doğa gönüllülerinden oluşmaktadır.  Öyleyse Elenor İyi Yer' e nasıl kabul edilmiştir? 


Komedinin büyük çoğunluğunu Elenor'un yanlışlıkla kabul edildiği iyi yerdeki  fark edilme korkusu oluşturuyor.  Yani tam bir cennete cehennemi yaşama durumu... Bu durum, bir sezon boyunca kimi zaman çocukça görsellerin bulunduğu saçmalamaya varan sahnelerin eşliğinde devam ediyor. Ancak ince espriler eşliğinde oldukça eğlenceli zaman geçirmenizi sağlıyor.


Ancak aynı şeyleri maalesef ikinci sezon için söyleyemeyeceğim. Konunun tükenmesiyle birlikte dizi eğlenceden ahlak felsefesine doğru evrilmiş. Aslında kötü oldukları halde yanlışlıkla cennete giden insanlar üzerinden, cennetin gerçek sahiplerinin ne kadar sıkıcı ve çekilmez oldukları vurgusu yapılmış. Eğlenceden yoksun, tekdüze yaşayan, kuralların dışına çıkmayan hiç bir hırsı ve beklentisi olmayan yapmacıklı bir nezaketle donatılmış insanlar topluluğu... Sonrasında ise iyiliğin ne olduğu derin derin sorgulanmış. Hatta bölümün birinde aynı soru çok yönlü olarak tekrar edilerek salt iyilik anlayışının ahlak felsefesinde bile cevapsız kalabileceği vurgulanmış.

  • Hızla ilerleyen bir tren görüyorsunuz. Eğer siz makası değiştirmezseniz tren raylarda çalışan beş işçiye çarparak öldürecek. Ama siz makası değiştirirseniz bu kez de diğer rayda çalışan bir işçiyi öldürecek. Ne yapardınız?
  • Peki aynı durumda dışarıda değil de trenin makinisti olsaydınız ne yapardınız?
  • Yine aynı durumda makinist yardımcısı olsaydınız ona hangi kararı vermesi yönünde telkinde bulunurdunuz?
  • Ya da bir doktorsunuz. Odada bulunan sağlıklı birini öldürerek onun organları ile beş ölümcül hastayı iyileştirir miydiniz?
Özellikle ilk sezonu eğlenerek izleyeceğinizi düşünüyorum... Kim bilir belki dizi sizi saracak ve tüm sezonlarını silip süpüreceksiniz...

Keyifli seyirler.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

10 yorum:

  1. Ay ben bunu çok severek izlemiştim. Çok eğlenceli bir diziydi.

    YanıtlaSil
  2. Yazin pek bakamiyorum kis listeme aldim 😊

    YanıtlaSil
  3. Ben de tavsiye olarak izlemiştim bu diziyi - 5/6 bölüm falan
    Gerçekten eğlenceliydi :))

    YanıtlaSil