Prokrastineyşın - Timothy A. Pychyl


Kişisel gelişim kitaplarına mesafeliyimdir aslında. Herkesi bir çuvala doldurma çabası hissederim. Sanki sterilize edilmiş, dış etkenlerden yalıtılmış bir ortam varmış gibi tedavi reçetesi sunarlar. Bir de hayatlarına yokluktan başlayıp başarıya ulaşanları göstererek, isterseniz siz de bunu yapabilirsinize getirirler konuyu. E kardeşim kişiselini geliştirerek başarıya koşan insanların hangi derneklere üye olduklarını da yazsana bi zahmet... Neyse konuyu sağa sola çekmeden bu kadar ön yargılı olduğum bir alandaki kitabı okuma ve paylaşma serüvenime gelelim...

Bir kere adam Carleton (Kanada) Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğretim görevlisi, yani akademisyen. Üniversitenin Eğitimde Yeni Açılımlar Merkezi başkanı ve Savsaklama üzerine yapılmış bir çok araştırmanın direktörlüğünü üstlenmiş. Kendine has Don't Daley isimli bir blog sayfası da varmış. Yani bizden sayılır. E okuru düşünerek kitabı hem ince tutmuş hem de sıkıcı akademik dil kullanmayıp blog yazısı tarzında, sohbet havasında bir kitap olacağının sözünü vermiş. Daha ne olsun..

Kitabımızın isminin doğru yazılışı procrastination, şakır şakır yabancı dil bilenler için prokrastineyşın olarak okunuyor, eh işte diyenler içinse yarına erteleme, savsaklama anlamına geliyor. Evet kitap ismiyle bile sorunu teşhis etmiş, cuk oturtmuş. Sizi bilmem ama bende en bariz şekilde şöyle oluyor. Blogda bir yayın paylaşmak için sayfayı açıyorum, sonra dur bi dakka deyip fon müziği için youtube giriyorum. Artık youtube de beni çok iyi tanıyor olacak ki, karşıma sevdiğim müzikleri sıralıyor. Sonra bi bakmışım mutlu mesut tam üç saat geçmiş, uyuşturulmuşum resmen. O saatten sonra da bilgisayarı kapatıp iyi halt ettin, nolacak şimdi blog yazısı deyip ince bir vicdan yapıyorum. 

Kitap işte benim gibilerin neden böyle davrandığını on madde de teşhis etmiş ve tadavi reçetesi sunmuş. Öncelikle erteleme ile savsaklama arasındaki farkı tespit ederek güzel bir giriş yapmış. Sonra savsaklama nedenlerini bir bir sıralamış, bunlarla başa çıkabilmek için kendince reçeteler, uyulması gerekenler tablosu oluşturmuş. Dahası size kalmış, ister kendi çıkarımlarınızı yaparak sorunu çözersiniz, isterseniz konuyu daha derinine akademik araştırmalar eşliğinde araştırabilirsiniz demiş. Bunun içinde kendi çalışma grubunun hazırladığı web sitesine davet etmiş.



Sadece bende mi oluyor bilemiyorum ama her kişisel gelişim kitabından sonra ilizyondan kurtulmuşum hissi yaşıyorum. Kitabı okurken woww dediğim teşhis ve tespitler hatta vurucu cümleler kitap kapandıktan sonra uçup gidiyor.  

Sonuç olarak okuması kolay, kişiyi disipline etmeye odaklı bir kitap. Özellikle idealist ve mükemmelliyetçi biriyseniz, yol haritanız için güzel bir başlangıç kitabınız olabilir.

Not: Kitap blog sözlük okuma grubunun 35. kitabıdır.

Sevgiyle kalın...



Başlanıp Bitirilmesi Gereken İşleri İnatla Erteleme, Savsaklama ve Oturup Çalışmak Yerine Ivır Zıvır Şeylerle Oyalanma Alışkanlığıyla Mücadele Kılavuzu





Oturup çalışmaya başlamadan önce kapsamlı bir temizliğe veya bilgisayardaki klasörleri düzenlemeye girişmek, bundan sıkılınca internete dalıp saatlerce oradan oraya gezinmek, bir ara haberlere bakınmak, acıkınca yemek pişirmek için tarif aramak, bir şey danışmak için bir arkadaşı arayıp uzun uzun başka konulardan konuşmak ve ardından ilerleyen saatlerde buluşmak üzere sözleşmek, fakat bütün bunlardan aslında hiç mi hiç keyif almayıp nedensizce ertelenen o iş yüzünden duyulan kaygıyla ve suçlulukla cebelleşmeye devam etmek...
Tanıdık geldi mi?



Psikolog Dr. Timothy A. Pychyl, yirmi yılı aşkın süredir savsaklama alışkanlığı yabancı lisan bilenlerin tabiriyle "prokrastineyşın" üzerine çalışıyor. Üstlendiğimiz sorumluluklardan, sonunda pişman olacağımızı bile bile kaçmamızın nedenlerini anlamaya çalışan Dr. Pychyl, araştırmalara dayalı güncel bilgi ve bulguları kısa ve anlaşılır biçimde sentezleyerek elinizdeki bu pratik mücadele kılavuzunu hazırladı. Yapmanız gereken, bu kitabı dağılmadan, dikkatle okuyup önerilen basit stratejileri uygulamaya başlamak.



Dr. Pychyl'a göre savsaklama alışkanlığını başlı başına bir sorun haline getiren şey, hayatımızı anlamlı kılan asli hedeflerimizden bizi koparması. Diğer yandan, gitgide daha parçalı, daha belirsiz hale gelen gündelik hayat, esnekleşen ve güvencesizleşen çalışma koşulları, sorumluluklarımızı da, bu sorumluluklardan kaçmanın bedelini de ağırlaştırmakta. En yaratıcı, en verimli zamanlarımızı sömüren bu alışkanlıkla mücadele, işte tüm bu nedenlerle gün geçtikçe daha büyük önem kazanıyor.



Kaç zamandır köşe bucak kaçtığınız için kendinizi yiyip bitirdiğiniz bir sorumluluğunuz varsa, bu kitabı okuduğunuz süre boyunca elinizde meşru bir kaçış gerekçesi olacak. Ama daha önemlisi, kitabı bitirdiğiniz zaman sorumluluklarınızı neden savsaklayıp durduğunuzu ve bundan nasıl kurtulacağınızı öğrenmiş olarak, bu habis alışkanlıktan da, dağ gibi yığılmış işlerden de kurtulmak üzere bir an önce kolları sıvamak isteyeceksiniz.
(Tanıtım Bülteninden)


Sayfa Sayısı: 120 
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. Kişisel gelişim kitabı bende okumuyorum.. Birşey var onlarda bana batıyor sanki

    YanıtlaSil
  2. Ben severim kişisel gelişim kitaplarını ama dediğinize katılıyorum bama da oluyor. Okurken "aaa evet" diyorum bir nev-i aydınlanma yaşıyorum ama kitabın kapağını kapatınca hepsi uçup gidiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben insanların aşırı motivasyonla doldurulmaları yerine kendini keşfetmesi sağlanmalı diye düşünüyorum. Bunun için de her birey için psikolojik danışman mantıklı olabilir. Ama kişisel gelişimde var bi sıkıntı 😁

      Sil