Ağrıdağı Efsanesi - Yaşar Kemal


Yaşar Kemal'in 1970 yılında okuyucusuyla buluşan kitabıdır Ağrı Dağı Efsanesi. O dönemin gelenek görenek, yaşam tarzı ve insan psikolojisi efsanevi bir dille anlatılır. Kurgusu, olay örgüsü, yörenin ve karakterlerin zekice betimlenmesiyle okuru içine çekiverir. Elinize aldığınız yaklaşık 120 sayfalık kitabı bir oturuşta bitiriverirsiniz. 

Ustanın kitabı 1970 yılında okuyucusuyla buluşmuştur ancak anlatılan efsanenin tarihi belli değildir. Yine de dediğim dedik bir Osmanlı paşası zulmünü okuduğumuzu göz önüne alarak aklımızda bir tarih aralığı canlandırabiliyoruz. 

Hikayemiz Ağrı dağı eteklerindeki bir köyde yalnız yaşayan Ahmet'in evinin önüne dillere destan bir atın gelmesiyle başlar. Ahmet hayvanı üç kez uzaklaştırmasına rağmen at yine gelir. Ahmet artık töre gereği hayvanı sahiplenir. Ancak bir süre sonra Mahmut Han'ın adamları hayvanı almak için gelir ve töreye bağlı yöre halkı ile dediğim dedik Mahmut Han'ın dillere destan mücadelesi başlar. Bu efsanenin içine bir de Mahmut Han'ın kızı Gülbahar ile Ahmet'in aşk efsanesi girer...

Kitap yine blog sözlüğün seçkilerinden. Bu aralar üzerime vazifeymiş gibi kapkalın ve ağır kitaplara niyetlenmişken araya hem ince hem kolay hem de okuma zevkimi alevlendiren seçkiler yerleştirdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum.

Kitabı okuyun dememe de gerek yok sanırım. Hem Yaşar Kemal yazmış hem de ince. Daha fazla anlatmaya gerek yok.

Sevgiyle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

8 yorum:

  1. Ben sanırım 2 yada 3 kez okudum bir o kadar daha okurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğum herhangi bir kitabın hayranını görmek mutluluk verici. Ne güzel :)

      Sil
  2. Büyük Usta'dan güzel bir kitap. Okumaktan mutlu olduğum bir kitaptı. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Okumak isteyip okuyamadığım kitaplardan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında okumaya baslarsanız elinizden bırakmadan bitirebilirsiniz Arif bey

      Sil
  4. Yaşar Kemal'in Üç Anadolu Efsanesi'ni okumuştum. O da çok güzel bir kitaptı. Bunu da okuma listeme ekleyeyim o vakit :)

    YanıtlaSil