Ölü Ozanlar Derneği - Nancy H. Kleinbaum


Herkesi hayatına yön veren ya da en azından unutamadığı bir öğretmeni vardır mutlaka. Bazıları için hababam sınıfının Mahmut hocasıdır bu eğitici, bazıları içinse Aybuke öğretmen. İşte böyle, herkesin özeli olan sıradan bir okul hikayesi Ölü Ozanlar Derneği.

Hikayemiz disiplini ve geleneğe bağlılığı ile tercih edilen Welton Akademisinde geçer. Burada eğitim disiplinle işlenir, farklılıklar dikkate alınmaz. Aslı hedef hatta tek hedef öğrencilerin iyi bir üniversite kazanmasıdır. Bir gün bu okula tüm kalıpların dışında bir İngilizce öğretmeni gelir. John Keating...  Daha ilk günden tüm tabuları yıkmaya başlar. Onun için eğitimin tek amacı vardır; Carpe Diem. Yani Günü Yaşa... Öğretmenimiz bu amacını gerçekleştirmek için bir adım daha atar ve yüz elli yıldır hiç toplantısı yapılmayan Ölü Ozanlar Derneğini tekrar aktif hale getirir. Yalnız Ölü Ozanlar Derneğinin değiştirilemeyen bir kuralı vardır. Yalnızca ölen şairler bu derneğe üye olabilirler...

Kitap, Blog Sözlüğün 2018 yılı için belirlediği ilk romanı. Bol motivasyon içerikli ve eğitim sisteminin mihenk taşını tanımlar nitelikte. Yaklaşık 136 sayfa kadar. Hem ince hem de kolay okunanlardan.  Tavsiye eden arkadaşın hayatını etkilemiş. O derece yani. Yazarın dili de akıcı. Güzel bir okul hikayesi okumak isteyenlere tavsiye edilir.

Aslında kitabın filmi de çekilmiş ama ben henüz izlemedim. Belki izleyen çıkar da bize bilgi verir.

Geleneklere olan bağlılığı ve katı disiplin kurallarıyla ünlü Welton Akademis'nin öğrencilerinin okul ve yatakhane arasında geçen tekdüze hayatları yeni İngilizce öğretmenleri John Keating'in okullarına gelmesiyle bir anda değişir. İyi birer üniversiteye girmeleri için onları çok yoğun bir tempoda çalışmaya zorlayan öğretmenleri ve ebeveynlerinin aksine,bu ele avuca sığmaz adamın onlardan tek bir isteği vardır: Anı yaşamaları ve hayatlarını olağanüstü kılmaları. Byron, Shelly, Keats ve Shakespeare ile edebiyatın büyülü dünyasına dalan gençler Keating'in öğrencilik yıllarında üye olduğu gizli bir kulüp olan Ölü Ozanlar Derneği'ni de yeniden canlandırırlar. Ne var ki daha yeni kavuştukları özgürlüklerinin trajik sonuçları olabileceğini çok geçmeden farkına varacaklardır. "Acaba Ölü Ozanlar Derneği'nin bu yeni nesil üyeleri hayallerini yıkmaya kararlı otoritelerin baskısından kurtulmayı başarabilecekler midir?" 
(Tanıtım Bülteninden)

Bir kez daha hatırlamış olalım...


Sevgiyle Kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

12 yorum:

  1. Kitabı uzun zaman önce okumuş ve beğenmiştim. Filmini henüz izlemedim. Aybüke öğretmenleri unutmamak,unutturmamak gerek. Tabii Mahmut hocaları da. Hatırlattığınız için teşekkürler. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Filmi yıllar önce izlemiştim ve çok etkilenmiştim.İzlemenizi tavsiye ederim, müthiş bir film..
    Ben de kitabı okumadım.Okunacaklar listesine ekleyeyim o zaman...

    YanıtlaSil
  3. Önce filmini izleyenlerdenim ben,kitabını okumadım hatta ince bir kitap olduğunu okuyunca şaşırdım filmi çok güzel ve etkileyiciydi..mutlaka izlemenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  4. Ben de filmini izlemedim ve etkinlik sayesinde kitabı okudum. Şimdi sıra filmini izlemeye geldi. Güzel bir kitap için güzel bir inceleme yazısı olmuş. Eline sağlık Abdulla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkinlikler güzel oluyor değil mi :) Bu arada filmi de çok övüyorlar baksana, izlemek şart oldu.

      Sil
  5. Film güzeldi. Kitapta aynı şekilde ama seneler geçti filmi izleyeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin seneler önceki seviyene daha yeni geldik desene 😆

      Sil
    2. :) Estagfurullah hiç öyle bir şey düşünmedim yazarken ya ne fenasın :) Çıkarım yapmayınız sayın özer ve uzun zamandır kitap okuyamıyorum zaten....

      Sil
    3. Kitapları ihmal etmeyelim lütfen :)

      Sil