Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu - Stefan Zweig


Bir kadın var odanın içinde. Yanında ölü çocuğu yatmakta. Birazdan kendisininde öleceğini anlıyoruz mektuba başlarken. Son anında, yalansız ve tüm yalınlığıyla hayatını kağıda yazarak mektup gönderiyor benliğini adadığı adama. 

Daha çocuk denecek yaşta, yeni taşınan karşı komşusunu sevmiş. O'nun için her şeyini feda etmiş. Çapkın adamın tek gecelik sevgililerinden olmuş, hem de üç kez. Adamdan habersiz bir evladı bile olmuş...

Herkes için herkes olmak önemli değildir ama O' nun için herkes olmak acı verir insana. Stefan Zweig 55 sayfadan oluşan bu kısacık öyküsünde, biri için herkes olmaktan ileriye geçemeyen meçhul kadının mektubunu okutuyor bize. 

Kitabı önce Bir Tutam Karınca'nın blogunda tavsiye ettiği öyküler arasında gördüm. Sonrasında ise Senden Benden Bizden'in blogunda yazdığı inceleme yazısında gördüm ve okumaya karar verdim. Siz de ilk kez bu sayfada gördüyseniz okuma listenize almalısınız. Konu etkileyici, yazım dili akıcı. Okumaya başladığınız gün bitireceğinizden eminim.  

Sevgiyle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

14 yorum:

  1. Kitaptan öyle etkilenmişsin ki yazına yansımış. Zweig kitaplarının büyüleyici bir etkisi var ve çok içten, çok hayatın içinden. Bu kitabı okuyunca da insanın sımsıkı sarılası geliyor içindeki aşka. Fazlasıyla güçlü bir kadının öyküsü bu... Kesinlikle herkes not almalı. Emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aşkın karşılıksız da yaşanabileceğini daha nasıl anlatabilirdi ki... Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Adını duydum ama okuma fırsatım olmadı. Zweig kitaplarının sarsıcı etkisini düşününce okunmalı diye düşündüm.

    Paylaşım için teşekkürler. Kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de okumalısınız, kolay bir kitap. Teşekkür ederim 😊

      Sil
  3. okumuş ve çok seviştim, mektup bittikten sonra adam şey gibi kaldı derlerya aynen öyle olsu yani, hayır bi de kızdım kadına olan olmuş bitmiş sne de öleceksin ne diye adamın hayıtını yıkarak gidiyorsun filan işte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumuna bittim yalnız, çok iyi 😁😁😁

      Sil
    2. Bi an bu kadının türk kökeni olabilir diye düşündüm, ben ölsem de sen rahat etme diyor

      Sil
    3. Yok ya o kadar sert olmamalı. Sana hayatımı adadım, senin için ölüyorum diyor bence 😊

      Sil
    4. adadı da ne sanki, adamın haberi mi vardı, hem o pekte adamış gibi olmuyor :)

      Sil
    5. Bak şimdi şöyle düşün. Kadın gizli bir hazine ve keşfedilmeyi bekliyor. Ama adam kör göremiyor. Kadın perişan, kadın bitik. İçten içe ölüyor. Yaaa 😊

      Sil
  4. Merak ettiğim bir kitap. :) Listemde zaten. :) Emeğine sağlık! ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak edilecek kadar var, bekletmeyin listenizde hemen okuyun 😁 teşekkür ederim

      Sil
  5. Yillar önce okunanlardan... tekrar okumali...

    YanıtlaSil