Bin Hüzünlü Haz - Hasan Ali Toptaş


Bazı yazarlar olayları bazıları ise duyguları anlatır. Hasan Ali Toptaş duyguları anlatmayı seçenlerden. 

Yolda yürürken, parkta gezinirken ya da bir bankta otururken gördükleriyle sizi çok uzaklara götürebilir. Bu yolculuk kimi zaman zihinsel kimi zamanda duygusal araçlarla yapılır. Sayfaları çevirirken takım elbiseli adamın, oynayan çocukların, ayakkabı boyacısının, çöp toplayıcısının ya da eli yüzü kir içindeki dilencinin iç dünyasına girer, neler yaşadıklarını hayal edebilirsiniz. Ya da zar zor ayakta durmaya çalışan köhne bir gecekondunun yerinde yıllaaar yıllar önce hangi büyük komutanların, hangi cesur savaşçıların neler için can verdiğini düşünür de şaşar kalırsınız. Ve her şey bir anda anlamsızlaşıverir.  Yazar olay anlatmaz. Bir şeyler yaşanır gibidir, Alaaddin isimli biri aranır gibidir ama çok silik. Aynı anlatıdaki karakterler gibi. Var gibi ama aslında yok. Gerçeklerle hayali, duygularla düşünceleri iç içe geçmiş yalnızlığın zihninde yolculuktur aslında yapılan.

Kitap okumanın da zamanı olduğuna inananlardanım. Okuduğunuz kitabın etkisi sizin hazır olduğunuz kadardır. Öncesinde edindiğiniz okuma alışkanlıklarınız, bilgi ve birikiminizin yanında o anki duygusal durumunuzun da kitaba hazır olması gerekir. Eğer bu senkronizasyonu sağlayabilirseniz "yeme de yanında yat" mükemmelliğine erişebilirsiniz.

Duygusal bir yolculuğa çıkacak hazırlıkta olmamama rağmen Hasan Ali Toptaş ile tanışmış olmak için okudum kitabı. Okurken sıkılmadım. Akıcı bir dili var. Duygusal ve düşünsel yolculuklar da olabildiğince öğretici.

Keyifli okumalar.   
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

12 yorum:

  1. Hasan Ali Toptaş'ı merak ediyorum açıkcası. Daha önce kitaplarını okumadım. 1000kitap adlı sitede adından çok bahsediliyor ve kitaplarını güzel eleştiriler eşlik ediyor. Kendisini tanışılacak yazarlar arasına ekledim. Bakalım kısmet ne zamana. Ayrıca kesinlikle kitap okumanın da duygusal olarak bir zamanı olduğuna inanıyorum. Şu sıralar kitap okuma isteği içinde olmama rağmen, kitabı elime aldığımda çabuk sıkılıp bırakıyorum. Umarım kısa sürede bu sevimsiz durumu atlatabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1000kitap sitesini ilk sizin blogunuzda görmüştüm ama mantığını anlamadım. Sosyal medya gibi mi yoksa blog gibi mi çözemedim. :)

      Bu arada sanırım siz "reading slump" sendromuna yakalanmışsınız, umarım çabuk atlatırsınız.

      Sil
  2. Bu yazarla tanışalı çok olmadı ama dilini sevdim. O yüzden bu kitabını da okumak isterim elbet. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın en çok beğenilen kitaplarındanmış, bilgin olsun :)

      Sil
  3. Yazarı hiç okumadım ama karşıma çok çıkmıştır. Kitap okumanı zamanı olduğuna inananlardanım bende. Geçmişte çok etkilenmediğim kitapları, bir gün geliyor hayranlıkla okuyabiliyorum. Belki benim için de zamanı değildir kim bilir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar benimde önüme çok çıkmaya başlamştı. Okuyayım artık diyerek başladım ben de.

      Kitap duygusalımsı havalarda fazlasıyla etkileyici olabilir :)

      Sil
  4. Ben de yazarı hala okumadım :D Ama indirimden Gölgesizler'i almıştım, okuyacağım bir ara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gölgesizler'i de övüyorlar, benim aklımda da var o kitap.

      Sil
  5. Ben de başlamak için Gölgesizleri seçmiştim ama çok uzun süredir kitaplığımda bekliyor bir türlü elim gitmiyor nedense:) iyi okumalar olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Size de bol kitaplı günler :)

      Sil
  6. Olağanüstü bir kitap. Yazarın imgeleme gücüyle, masalsı anlatımıyla, uzun paragraf seçimleri ve olay kurgusuyla muhteşem tarzda yazılmış hüzne haz katan zevkli bir eser.

    Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil