Yeni Dünya - Sabahattin Ali


Yeni Dünya, Sabahattin Ali'nin 1930' lar Türkiye'sini gözler önüne serdiği on üç öyküden oluşuyor. Kitap ismini takma adı Yeni Dünya olan dansözün anlatıldığı trajik öyküden alıyor. Hikayeler genel itibarıyla fakirlik ve köylü yaşamı  üzerine kurulu.

Beni özellikle Asvalt Yol ve Hasanboğuldu hikayeleri etkiledi. Asvalt Yol' da kendisi de köy çocuğu olan bir öğretmenin halkı bilinçlendirme çabası üzerinden köylü-siyasetçi ilişkisi anlatılıyor. Aslında siz ne kadar iyi niyetli ve yürekli davranırsanız davranın bazen yetememenin, anlaşılamamanın ve dışlanmanın kaçınılmaz olabileceği dramatik bir öyküyle gözler önüne seriliyor. Öyle bir durumda bu işin sorumlusu ben değilim diyememek, bireyselliğini kaybetmiş yığınlara gerçekleri göstererek cesaretlendirmeye çalışmak zordan da zor olmalı. 

Hasanboğuldu hikayesini ise yıllar önce Hülya Avşar' ın baş rolünü oynadığı filmde izlemiştim ve çok beğenmiştim. Öykünün başlığını görür görmek yüzümde bir tebessüm belirdi. Hani sonunu bildiğiniz öykü gereksiz gelir ya, işte bu öyle olmadı. Kaz dağında geçtiği rivayet edilen aşk hikayesini okurken eski bir dostla geçmişi konuşurmuş hissine kapıldım. İçim ısındı. Bu hikaye Sebahattin Ali'nin miymiş dedim, çok sevindim.  



Keyifli okumalar...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

12 yorum:

  1. Yazınızı cepten okumak oldukça zor Abdullah bey sağ tarafa taşıyor telefonu yatay konuma aldığımda da sorun devam ediyor,bilginize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Youtube videosundan kaynaklanıyor sanırım. Eve geçince düzeltirim. Uyardığınız için teşekkür ederim 😊

      Sil
  2. Bende Sabahattin Ali'nin Kamyon isimli kitabını yenice bitirdim :) Çok iyi denk geldi. Bu kitabın içinde de benzer öyküler var. Fakirlik ve köydeki yaşam lar bu kitapta da ağırlıklı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok bizden değil mi hikayeler. Bizi bize anlatmış gibi. Bulabilirsem Kamyon'u bende okuyayım :)

      Sil
  3. Sabahattin Ali, anlatımını ifadelerini sevdiğim bir yazar.. Yeniden hatırlatma için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Sabahattin Ali çok beğenilir bana kürk mantolu Madonna hediye edilmişti bir kaç sayfa okuyup bıraktım neden sarmadı ben de anlamadım belki o zaman bu yazar ile tanışma vakti değildi kimbilir bir şans daha vermeyi hak ediyor gibi.
    Okuduğum tüm yorumlardan okurun etkilendiğini görüyorum demek ki ben yanlış bir zamanda okumuşum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoo öyle düşünmeyin bence. Herkes seviyor diye sevmek zorunda hissetmeyin kendinizi. Yazar sizin iç dünyanıza hitap etmiyor olabilir.

      Sil
    2. Ama enteresan değil mi ..son yıllarda o kadar meşhur olup o kadar sevildi ki bende mi bi anormallik var acaba düşünmüyor değilim..her halukarda.yine de bi şans daha vermeliyim belki.

      Sil
    3. Bence değil. Yine de şans vermek istiyorsanız Kuyucaklı Yusuf kitabıyla başlayın. Sizi daha fazla etkileyecektir

      Sil
  5. Çok severim Sabahattin Ali'nin anlatımını. Olayları, psikolojiyi bu kadar mı güzel, bu kadar mı yalın anlatır bir insan. Filmi izlemiştim ben de. Acıklı bir olay...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen... Film de çok iyi. Hatta Hülya Avşar'ın sevdiğim tek filmi diyebilirim.

      Sil