Dünya Düz Olabilir mi?

Öncelikle ciddiyim. Daha doğrusu ciddi bir konu. Ben de ilk duyduğumda hadi canım sende olur mu öyle şey durumu yaşadım. Lütfen okuyun.

Daha son okuduğum Beynin Gizli Hayatı kitabının ilk bölümünde Galileo' nun neden yakılarak öldürüldüğünü anlatmaya çalışmıştım. Ancak sizi bir önceki yayına kadar yormamak için kısaca tekrar özetleyeyim. Galileo jüpiterin uydusu olduğunu keşfetmiş, bu keşifle beraber dünya da dahil tüm gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü açıklamıştı. Uzatmayayım, yani bu gün bildiğimiz evrene benzer açıklamalarda bulunmuş. Ama o gün dünyanın düz olduğunu ve gökyüzünde gördüğümüz ne varsa dünyanın etrafında döndüğüne yani çok önemli olduğuna inanan insanlık kainattaki belki de binlerce gezegenden sadece biri olduğu şokunu kaldıramamış. Bu durum Galileo'nun sonu olmuş. Sonradan anlaşıldığı kadarıyla da bilim Galileo'yu doğrulamış. Peki gerçekten öyle mi? Ya bize uzay hakkındaki en geniş bilgileri veren NASA kendi kurgusunu ya da tahminini mutlak doğru olarak yansıtıyorsa?

Bu konuyla ilgili bir kaç gün önce Düz Dünya Teorisi diye bir kavramla karşılaştım. Önce deli saçması gibi geldi. Sonrasında öğrenciler için münazara konusu olabileceğini düşündüm. Ama adamlar bu duruma gerçekten inanıyorlar ve kanıtlar sunuyorlar. İnsanlığın büyük bir aldatmacanın içinde olduğunu düşünüyorlar. 


Bu teorinin öncülüğünü The Flat Eart Society-TIKLAYIN isimli bir kuruluş yapıyor ve gerçek dünya haritasının Birleşmiş Milletler Ambleminin içindeki harita olduğunu savunuyorlar. Tabi ki bu harita yerkürenin sadece keşfedilen bir kısmını oluşturuyor. Bu haritanın gerçek dünya haritasının düzleştirilmiş hali olduğunu düşünebilirsiniz ama teoriye göre tam tersi. Yani insanlık düz olan dünya haritasını küreye çevirmiş.


Aslında güneş sanıldığı kadar büyük değil, dünyaya çok daha yakın ve ay ile birlikte dünyanın üzerinde dönüyor. Güneş ışığı da dünyanın sadece yarısını aydınlatabilecek güçte. Böylelikle gece ve gündüz oluşuyor. Aynen yukarıdaki simülasyon gibi. Antartika kıtası ise aslında dünyanın çevresini saran ve güneşin eritemediği buzul tabakası. Ve 50 den fazla ülkenin imzaladığı Antartika antlaşmasına göre, Antartika kimsenin toprağı değil ayrıca üzerinde askeri ya da sivil uçuş kesinlikle yasak. Galileo'nun geminin uzaklaştıkça gözden kaybolmasını ise ufuk çizgisiyle açıklıyorlar. Yani gemi gerçekten eğimden dolayı kaybolsaydı dürbünle bakıldığında da görünmemesi gerekirdi diyorlar.


Konuyu fazla uzatmayayım. Son olarak 1907 yılında yayımlanan Budistlerin Dünya Haritasını bırakıyorum buraya. Yani diyor ki buzulların diğer tarafında keşfedilmemiş kıtalar da olabilir. Yani sonsuz düzlem.

Aklınızda mümkün değil ama teorinin ayrıntısını merak ettim düşüncesi oluştuysa şu videoyu da izleyin. Hemen söyleyeyim, bu video anlaşılır şekilde bulabildiğim en kısa videodur. Youtube de çok daha uzunları var.



Son söz; Öncelikle dünyanın düz olduğunu iddia etmiyorum. Ama teoride yabana atılmayacak iddialar var. Teoriye göre şu ana kadar mevsimlerin ve ekinoks (en uzun gece ve gündüz) olayının nasıl olduğunu anlayamadım. Bunun yanında NASA' nın 1970 li yıllarda Ay'a gittiği konusunda ciddi şüphelerim var. 

Eee bir kaç gündür benim kafam karışık geziyorum, konuyu buraya bırakayım da biraz da siz düşünün :)

Not: konuyu gerçek hayattaki çevrenize anlatmayın, delirmişsiniz gibi bakıyorlar size. Tecrübeyle sabittir..

İlimle ve bilimle kalın. Sevgiler...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

22 yorum:

  1. Bir zamanlar gemilere bakarak tahminler yürütülüyormuş; ama artık gezegenlerin, uzayın fotoğraflarının çekildiği bir devirdeyiz. NASA bize kendi tahminlerini mutlak doğru olarak yansıtıyor olamaz mı paranoya gibi bir şey bence. Yaşadığımız çağda iddialardan fazlasına ihtiyacımız var. Kanıtlar sunuyorlar dediğin için biraz araştırdım; ama kanıta rastlayamadım. Daha çok "Şu şu sebeplerle biz böyle olduğuna inanıyoruz." gibi düşünceler gördüm. O zaman en basitinden ben de bir çıkarımda bulunayım: Dünya düz olsaydı bizim Güneş doğuyor-batıyor dediğimiz olaylar gerçekleşmezdi. Yakında uzaya taşınıp yeni bir medeniyet kurduklarında, biz de olduğumuz yerden gıpta ile seyrettiğimizde kesin anlarız:) Ben kayda değer bulamadım. Dahası bu çağda hala komplo teorileriyle dünyanın düz olduğunu iddia eden; kanıt sunmayan sunamayan, dünyanın elips şeklinde olduğuna dair sunulmuş onca kanıtı yok sayan ve tüm sistemi tüm işleyişi görmezden gelip yerine yeni ve akla mantığa uygun bir sistem koyamayan "Güneş de işte şu şu sebeple gidip geliyor, şu şu sebeple gece gündüz oluşuyor." diyemeyen birilerine inananlar olduğu için de üzüldüm. Seni kastetmiyorum, internette gördüm ciddi ciddi bu fikri savunanlar varmış. Üzücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki körü körüne inanma olayına bende karşıyım ama körü körüne inkar etmekte biraz garip duruyor. Aslında videoyu izlerseniz gece ve gündüzün nasıl oluştuğu, nasıl doğup battığı konusunda teorileri var. Tamam dünyanın düz olduğu akla çok uzak ama NASA'nın 1960 da uydudan çekilmiş ilk dünya fotoğrafına bakıldığında dünyanın tam küre olduğunu görürsünüz. Eğer o fotoğrafta oynama yoksa Geoid şeklini nereden çıkardılar.

      Dünyanın düz olduğuna inananlara üzülmen konusunda sonuna kadar haklısın. Çünkü bilim inanç meselesi değildir.

      Sevgiler

      Sil
    2. Körü körüne inkar mı? Asla yapmayacağım bir şey. Konuyu araştırdığımı söyledim, buraya alınan videodan ziyade internetten baktım. Ne de olsa buraya alınan da fikri mutlaka bir şekilde benimsetmeye çalışan bir şeydir diye düşündüm, yanılmamışım. Ben teorilerden fazlasına bakarım. Teoriler kanıt değildir. Artı tekrar söylüyorum artık teorilerden, iddialardan fazlasına ihtiyaç var. Sonsuz bir düzlük fikri bana çok saçma ve gerçeklikten çok uzak geliyor. Dünyanın elips olduğunun kanıtları var ama düz olduğuna dair birilerinin iddialarından başka bir şey yok.

      Sil
    3. Keşke sende benim iş yerinde olsaydın ya. Muhabbete doyamazdık. Gerçi rakip takım güçlenirdi ama olsun 😁

      Sil
    4. Kavga çıkmıyor mu orada :)

      Sil
    5. Senin psikoloğa gitmen lazım diyorlar :d

      Sil
  2. Çok değişik bir yaklaşım biçimi.Biraz bu konuyu araştıracağım.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş yerimde arkadaşlarla muhabbet olsun diye konuşuyoruz. Tabi ki hiç birimiz astronomi bilgisine sahip değiliz ama eğlenceli bir tartışma yaşanıyor.

      Sil
  3. İlk defa böyle bir şey okudum..İlk başta iddiaları şaşırttı beni..Amerikanın uydurması bile olsa bunu bütün dünyanın kabul etmesi ve kanıtların olması dünyanın düz olmadığını ortaya koyuyor gibi..Dünya insanların yaptığı politikalar üzerine şekillenmiş..Ne söylüyorlar ne tavsiye ediyorlarsa onu doğru biliyoruz..İlginç bir yazı ve videoydu inanmasamda okumak keyifliydi teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de inanmaktan korkuyorsunuzdur :D Keyifle okuduysanız ne mutlu bana...

      Sil
    2. İnanmaktan ya da inanmamaktan neden korksun ki insan? İnanmak temelsizdir. Bir şeye ya da bir şeylere inanıyor olmamız, bize doğruyu ne yazık ki vermez. Ben inandırılmak istemiyorum mesela, bilgilendirilmek istiyorum.

      Sil
    3. İnandığın şey akla aykırıysa korkarsın.

      Bu arada tembellikten yazamadığım bir konuyu tek cümleyle özetlemişsin. Tavsiye ile reklam ve propoganda ile bilgilendirme arasında inanılmaz bir fark var. Neyse bunu yazmayı başarabilirsem o konuda tartışırız.

      Sil
    4. Din hakkında da bu kadar cesur musun peki? Neredeyse bütün dinlerin önerdiği yaşam biçimleri akla aykırı da.

      Sil
    5. Artı, akla aykırı bir şeye inanmamın imkanı yok ki ondan korkayım.

      Sil
    6. Din konusunda bilgim ve eğitimim yeterli değil. Şu anda diyanet işleri başkanı dahil hiç bir hocaya güvenmiyorum. Ama Sorun din de mi yoksa dini anlatanda mı ayrımını iyi yapmak lazım.

      Sil
  4. Farklı bir konu ve ilgimi çekti. Bu aralar evrim teorisine kafayı takmış biri olarak biraz da buna kafa yorabilirim. :) Mantığıma aykırı gelse de üzerinde düşünmeye değer. Zira tefekkür etmediğimiz için ilerleyemiyoruz. Birileri üretirken biz yerimizde sayıyoruz. Araştıracağım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol kafa karışıklığı yaşayacağınız günler sizi bekliyor demek :D Sevgiler

      Sil
  5. Gecenin bir yarısında twitter üzerinden bir kaç bir şeyler buldum. Biraz daha araştırma yapacağım bununla ilgili Tam bakmadan bir şey demek yanlış olur diye düşündüm. Habertürk,e de baktım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😆 tamamdır 3 gün sonra sende bizdensin 😁😁😁

      Sil
    2. Bakalım Vakıf olmadığım durumlarda Ahkam kesmem :) Sayın Özer öğrenmeye çalışacağım Bir kaç birini bulmam lazım konuşmalıyım azcık bakalım Hemen sizden olmam. ortadan yoldan gideyim şimdilik... Meraklanma yargılama huyum yok ....

      Sil
  6. Antartikanin yüz ölcumu neki ?
    Boydan boya gecen olmusmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En büyük soru işareti o zaten, antartikanın üzerinde uçuş yasakmış. Yasaktan önce Amiral richart geçtiğini ve kıtanın diğer tarafında amerika büyüklüğünde kıta gördüğünü söylemiş... Meraklısınız, youtube den videoları izlerseniz ilgi çekici bilgilere ulaşabilirsiniz.

      Sil