Geniş Zamanlar - Ayşe Kulin


Popüler kültürün pohpohlayarak gözümüze soktuğu yazarlar ya da kitaplar hakkında ön yargım olsa da, kitabın inceliği bu etkiyi sıfırladı sanırım. Ayşe Kulin' in Nefes Nefese ve Bir Gün' ünden sonra okuduğum üçüncü kitabı. 

Kitap dört öyküden oluşuyor ve ilk üç öykü birbiriyle bağlantılı. Öykülerin tamamı kadınların hayatı ve çektiği acıları konu edinmiş. Tam bir Mahsun Kırmızıgül filmi havasında, ver acıyı tarzında. Feminist arkadaşlar yanlış anlamasın, çekilen ızdırapları görmezden gelme ya da küçümseme gibi bir niyetim yok. Hatta sizi çok iyi anlayan bir blogu okuyorsunuz.

Kitabımız Ayla' nın perişan bir halde uyanmasıyla başlıyor. Okudukça anlıyoruz ki ne kadar elit ve kültürlü bir dünyada yaşıyor olsanız da aldatılabiliyor, hayatınızın sonuna kadar yurt dışında yaşamayı göze alabiliyorsunuz.  Ayla' nın derbeder halinden kendine gelme, yaşadıklarını analiz etme sürecini okurken Türk erkeklerinin kızgın ve yabani hallerini özlediğini şaşkınlıkla okuyoruz. 

Bu toparlanma sürecinde Ayla' nın aklına Fatik gelir. Fatik evi temizlemeye gelen kadındır ve Zehra isminde bir kızı vardır. Ayla boşandıktan sonra Zehra' yı yanına alır ve eğitimiyle ilgilenir. Tüm çevresinin -her horoz kendi çöplüğünde eşelenir- uyarılarına aldırmadan Zehra' ya sınıf atlatmaya çalışır. Zehra ise liseyi bitirir ve hemşire olarak çalışmaya başlar. Kısa bir süre sonra da aynı hastanede çalıştığı bir doktorla aşk yaşamaya başlar. Ayla' yı, Zehra' nın öz ablası zanneden doktor bir süre sonra Zehra' nın gerçek ailesini öğrenir ve evlenme hayali kuran Zehra' yı terk eder. Hayata küsen Zehra köyüne döner ve burada kendisi gibi hayata kapalı kendisinden dört yaş küçük Aydın ile evlendirilir. Aydın ise şehre dini eğitim alması için gönderilen ancak orada işin dozunu kaçıran, tam anlamıyla yobazlaşan birdir. Tüm kadınları şeytan olarak görmektedir. -olacak şey değil- Ancak kendi evinde hayat tarzını daha rahat yaşayacağı düşüncesiyle evlenir. Yaklaşık bir yıl kadar sonra Zehra kaynanasının telkiniyle, çocuklarının olması durumunda her şeyin yoluna gireceğine inanır. Bir akşam mutfakta Aydın' a bu fikrini açar  ve ona yaklaşmaya çalışır. Aydın ise karşısındakinin şeytan olduğunu düşünerek Zehra' yı dört yerinden bıçaklayarak öldürür. 

Diğer iki hikaye ise daha olağan. Birinde 6 aylık hamile kadının düşük yapma sürecinde köyden şehir hastanesinde giderken çektiği zorlukları okuyoruz. İkincisinde ise orta yaşlarda bir kadının göğüs kanseri nedeniyle sağ göğsünün alınması sürecinde, kadınlığının eksik kalacağı düşüncesiyle bunalıma girmesini hatta eşinden bile boşanmayı göze alan bir kadının dramını okuyoruz.

Son söz olarak sevgili bayan okur, sizleri anlayan erkeklerin olduğunu unutmayın lütfen. Hassas bir konu da okuduğum bir kitabı yorumlamaya çalıştım, sürç-i lisan ettiysem affola...

Sevgiyle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

19 yorum:

  1. Ayşe Kulin çok okuduğum bir yazar değil açıkçası. 2 veya 3 kitabını okudum sanırım.
    Ama bu kitabı ilgimi çekti doğrusu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için eğlence olur bu kitap. İddiaya girebilirim 2 saatte bitireceğinize :)

      Sil
    2. Bu aralar çok formda değilim doğrusu bilemiyorum. :)

      Sil
  2. Bizleri anlayan erkekler olduğunu düşünmek bile mutlu etti beni :) Umut verdiniz bize :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne diyelim benim gibilerin çoğalmasını temenni edelim :))

      Sil
  3. Aaa kadını anlayan erkeeeek! Gözlerime inanamıyor, hemmen takibe alıyorum. Buarada Ayşe Kulin'i severim. Şuan tam karşımda 12 adet severek okuduğum kitabı var. Bir tek bu kitabını almadım ve okumadım. Lakin sıcaktan mı bilmem, konu itibariyle içim daraldı. Buarada ben Gizli Anların Yolcusu ve devamı niteliğindeki Bora'nın Kitabını çok sevmiştim. Okumadıysanız bu da benden bir tavsiye olmuş olsun. Sevgiler,


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen beni buldun ya, hazine buldun hazine :)

      Yazdığınız kitapları okumadım, tavsiyenizi dikkate alacam. Sevgiler

      Sil
  4. Ayşe Kulin hiç okumadım ama hep okumayı düşündüm ve bu tanıtım da ilaç gibi geldi. Ayrıca sizi feminist ideolojiye yaklaşımınız için kutluyorum. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Ben yine kulaç atıyorum Gerilim romanlarında En yakın zamanda güzel paylaşımı okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin izlediğiniz filmlerde ve okuduğunuz kitaplarda farklı. Bakalım sonu ne olacak :))

      Sil
  6. Kulin eski kitaplarını şimdikilerden daha iyi bulduklarımdan ama kendisini yazar olarak kabul etsek mi , ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendisinin varlığından Vali dizisiyle haberdar oldum ve iki kitabını okudum. Neden yazarlığı konusunda şüphe var ki, edebiyat dünyasında benim bilmediğim bir kriteri mi karşılamıyor? Ciddi sordum :)

      Sil
  7. Ötekileştirme beni :) Nesi farklı ne güzel izliyorum okuyorum işte Jason Bourneyi izle Çok iyi 1 den başla 4 kadar onu yazacağım tavsiye ederim Efsane Sonunda bir durum olmıcak izlemeye okumaya devam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amacım sizi ötekileştirmek değil. Üzerimde bıraktığınız şaşkınlık beni gülümseten ve mutlu eden bir şaşkınlık :)) Sizi takibe devam...

      Sil
  8. Hayat ve Hüzün kitaplarını okuyun derim , nasıl yazmaya başladığını anlatıyor. Yazma eylemini gerçekleştirebilen herkese yazar diyebiliriz tabii ama kastettiğim o değil, hatta ilk kitaplarını da severim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir merak uyandırdınız ki, neler olmuş acaba. Meraktan çatlayacam :)

      Sil
  9. Hiç Ayşe Kulin okumadım ama sosyal medyada sık sık görüyorum kitaplarını. Bir yerden başlamak lazım. Okuyacağım inşallah ⭐

    YanıtlaSil