Patasana - Ahmet Ümit



Son zamanlarda kitap seçimlerimi tavsiyeler üzerine yapmaya çalışıyorum. Kitap Eyleminin tavsiye ettiği Patasana Ahmet Ümit'in okuduğum üçüncü romanı. Yazarın romanları hakkında Kitap Güneşim'in blogunda Tarih ve Polisiyeyi bir arada okumak gibi beni oldukça etkileyen bir tespiti var. Okuduğum İstanbul Hatırasında ve Beyoğlunun En Güzel Abisinde benzer şekilde tarihsel bir yolculuk vardı aslında ama tarihe yolculuk yapılan bölümleri hikayeyle bütünleştiremediğimden olsa gerek, tarih ve polisiye bir arada olgusunu hep kaçırmışım. Ahmet Ümit okumaya başladığımda aklımda hep tek bir soru oluşuyordu ve hikayenin geri kalan bölümü bulanıklaşıyordu; katil kim ve neden?

Roman, sorumluluğunu Esra' nın yaptığı, Türk - Alman ortak çalışması olan ve ekipte yabancıların da bulunduğu yedi kişilik bir kazı ekibinin bulunduğu bölgede işlenen gizemli bir cinayetle başlıyor. Kazı ekibinin çalışması ise oldukça önemlidir. Kazılarda Hitit Kralı Pisiris'in saray yazmanı ve başdanışmanı olan Patasana'nın  resmi görevleri dışında herkesten gizli yazdığı yirmisekiz tablet bulunmuştur. Romanın sayfaları ilerledikçe yeni işlenen cinayetlerle birlikte, Patasana' nın tabletlerinden günlük kıvamındaki aşk hikayesine de merakla sarılıyorsunuz. Bana kalırsa Patasana' nın hikayesi, kazı ekibinin yaşadıklarından da, Esra ile yüzbaşı Eşref' in tanımlanamayan aşk hikayesinden de, Elif ile Kemal' in  kıskançlık içinde geçen ilişkilerinden de daha ilgi çekici ve merak uyandırıcıydı.  

Romanı okumayanlar için spoiller vermek istemezdim ama yazmazsam çatlarım. Seri cinayetleri işleyen şahsın kendini açıklaması orijinal bir yöntem olabilir ancak cinayet gerekçeleri bana saçma geldi. Birilerinin geçmişin intikamını aldığını düşünürken 'ne alaka' durumu yaşadım.

Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım- Patasana

Bol kitapla ve sevgiyle kalın...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

8 yorum:

  1. Ahmet Ümit okumadım hiç, gerçi bu yazıdan sonra da pek hevesim kalmadı. Teşekkürler paylaşım için ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ümit iyidir ya neden hevesiniz kalmadı? Polisiye seviyorsanız mutlaka okuyun :)

      Sil
  2. Tarih ile polisiyeyi birleştirmek dünya edebiyatında var mı bilmiyorum ama Ahmet Ümit'in yaptığı kolay bir iş değil. Babı-Esrar ve İstanbul Hatırasını okudum. Anlattığı tarihi olayları takip ederken polisiyenin heyecanını yaşayamadığımı söyleyebilirim. Yine de diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum. Okunacak o kadar çok kitap var ki!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen. O kadar çok okunabilecek kitabın olması da ayrı bir güzellik aslında...

      Sil
  3. En sevdiğim yazarlardan biri olduğunu söylememe gerek yok diye düşünüyorum :) bunun en büyük sebebi tarih konulu kitapları çok sevmem :) Sadece tarih konulu kitaplar daha yorucu olabiliyor. Bu sebeple araya Ahmet Ümit, yani biraz da polisiye sıkıştırıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Her şeyden önce konu ne olursa olsun yazarın dili akıcıysa kendini okutturuyor. Ahmet Ümit de hiç tereddüt etmeden okunabilecek yazarlardan tabiki... Sevgiler...

      Sil
  4. Hepsi güzel Hepsi Akılda kalıcı Ahmet Ümit varsa sözün bittiği yerdir bana göre gerçi ben polisiye gerilim sevdiğim için farklı bir boyutta görüyorum kendilerini Anlatımın için yorumların için ellerine sağlık :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için ben teşekkür ederim Mayıs Yağmuru :))

      Sil