Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği // MILAN KUNDERA


Felsefeyi ve zoru seven kitap okuyucuları, tekrar merhaba.

Sıradaki kitabımız roman görünümünde, dikkat edilerek ve tam bir motivasyonla okunduğunda beyinden duman çıkarma kapasitesine sahip üst düzey bir felsefe kitabı. 

Yazarımız kitabın başında her şeyin zıttıyla var olduğunu ve bu zıtlıklardan birinin iyi diğerinin kötü ya da olumlu- olumsuz olduğu üzerinde dururken hafiflik ve ağırlık kavramına takılı kalıyor. Burada  hangisinin olumlu hangisinin olumsuz olduğu konusunda şöyle bir kafa karıştırıyor. Hani ağır yük olumsuz gibi dururken insanda da hafiflik pek hoş durmuyor ya, o bakımdan. Zaten yazarımızda sonrasında bahsettiği tüm zıtlıkların olumlu ya da olumsuzluğunu okuyucuya bırakıyor. 

Kitabımız roman olmasına rağmen içeriğindeki düşünsel boyut okuyucuyu o kadar meşgul ediyor ki geri kalan hikaye ve roman kahramanları sönük kalıyor. Aslında kendi olabilmek ve düşüncelerinden ödün vermek istemediği için mesleğinden olarak cam temizleyiciliği yapan Doktor Tomas, Tomas' a deli gibi bağlı Tereza, Özgür yaşam tarzını benimseyen -cinsel özgürlük de dahil- ressam Sabina ve Sabina bağlanan, eşi ve çocukları tarafından ezilen akademisyen Franz karakterleri üzerinden işlenir tüm felsefe. 

Romanımız Ağırlık ve Hafiflik, Ruh ve Beden, Yanlış Anlaşılan Sözler, Ruh ve Beden, Büyük Yürüyüş, Karenin'in Gülümseyişi olmak üzere yedi bölüm üzerine inşaa edilmiş. 

Zihinleri boşaltıp düşünmeye varım diyorsanız keyifli okumalar...

Sevgiler.

Tanrı’nın insanlara hayvanlar üzerinde egemenlik hakkı vermediğini, hayvanları insanlara emanet ettiğini söyler. Ve insanın insana iyi davranmasında erdemli bir yan bulmaz.
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

12 yorum:

  1. Bilemedim simdi. Zor bir kitap gibi gözüküyor. :) Bir yandan da okumak istedim hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç tereddüt etmeyin okuyun. Size güveniyorum başaracaksınız :))

      Sil
  2. Kitap alıncaklar listemde :)) Zihin temiz olduğunda okunmalı gibi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) aynen öyle. Motivasyon kaynagımsınız ya valla :)

      Sil
  3. Bu kitapla çok karşılaştım ama oturup okumak nasip olmadı.Belki bir gün okurum :) Bu arada Pinuccia bahar okuma şenliği başlatmış.Haberiniz var mı bilmiyorum ama belki ilginizi çeker. Güzel bir etkinlik olmuş. Pinuccia'a buradan ulaşabilirsiniz.
    http://pinucciasbooks.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Biraz baktım ama yarın daha ayrıntılı bakarım, nasıl oluyormuş anlayabilirsem neden katılmayayım :)

      Sil

  4. "Sıradaki kitabımız roman görünümünde, dikkat edilerek ve tam bir motivasyonla okunduğunda beyinden duman çıkarma kapasitesine sahip üst düzey bir felsefe kitabı. "

    harika bir cümle olmuş , duman çıkmış mıydı diye düşündüm bir an :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Felsefenin yoğun olduğu bölümlerde her cümleyi irdeler, acabalar içinde düşünürseniz inanın duman çıkar. Ben tabiki de öyle yapmadım :))

      Sil
  5. Mimledim Sizi , yapmak isterseniz :)
    http://kitapeylemi.blogspot.com.tr/2016/04/mimyak-yeniden-yaz-tekrar-oku.html

    YanıtlaSil
  6. Hem kitabi hem filmi çok sevmistim. Uzun zaman oldu okuyali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmini bilmiyorum ama kitap biraz zorladı :) Teşekkür ederim yorumun için

      Sil