Aynadaki Yalan // N.F.KISAKÜREK

N.F.Kısakürek

Necip Fazıl'ın okuduğum ilk ve tek kitabı hatta tek romanı. Aslına bırakılırsa Üstadın roman kalıbındaki tek romanı da buymuş.

Romanı okudukça baş karakter Naci nin sanki Necip Fazıl olduğu hissine kapılınıyor. Özellikle verdiği fikri mücadele tıpatıp aynı.

Romanımızda Naci bir üniversitenin felsefe bölümünde asistandır ve doktora tezi hazırlamaktadır.  O sıralarda Naci nin hayatında iki kadın vardır. Mine ve Belma. Belma Naci nin çok sevdiği ancak karşılık göremediği, Mine ise Naci yi çok seven ama solcu olduğu için karşılık göremeyen kadındır.

Naci askere gittiğinde bir köyde Hüsmen ağa  ve süt kadar saf ve temiz torunu Hatçe ile tanışır. Naci istanbula döndükten bir süre sonra amansız hastalığa yakalanan Hatçe ninde İstanbula getirildiğini öğrenir. Naci amansız hastalığın olğunlaştırdığı Hatçe ile hastanede evlenir ama savaşı hastalık kazanır.

Hatçeyi kaybeden Naci eski tezini yırtarak tasavvuf üzerine yeni bir tez hazırlamıştır. Tezi üniversitede çağ dışı ve dini motif içerikli olması nedeniyle kabul edilmez. Bunun üzerine üniversiteden ayrılarak tezini kitap olarak bastırır.  Kitap avrupada büyük ilği görür.

Bir imza gününde Nacinin yanına Mine gelir. Mine Naciyi sakin bir yerde konuşma bahanesiyle aracına bindirir ancak ideolojik fikirlerinden dolayı öldürmek için kullandığı aracı denize uçurur. Kazada Mine ölürken Naci ağır yaralı kurtulur.

Kazadan sonra evine çekilen Naci bir gece rüyasında gördüğü Hatçe nin işaretiyle Hüsmen ağanın yanına gider ve mürşidini aramaya başlar.

Özellikle dini konularda mülahazaları sevenler için mutlaka okunması gereken bir kitap.

Keyifli okumalar.


Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

4 yorum:

  1. Aldım notumu , ,inş sıra ve vakit gelir de okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Necip Fazıl ın yazdığı tek romanmış. Bu bile okuman için yeterli sebep. Bilemiyorum artık :)

      Sil
  2. peki peki , okunacaklarım arasına da girdi :D bu kadar ısrara da asla dayanamam .:)

    YanıtlaSil
  3. Bir kitap okunmalıdır. Ancak Necip Fazıl KISAKÜREK'in kitapları kesinlikle okunmaı, hakkında düşünülmeli ve ders çıkarılmalıdı.

    YanıtlaSil