Ayşe Kulin // Bir Gün


Bir Gün, Ayşe Kulin' in ülkemizdeki terör sorununu konu edindiği ve tamamı cezaevi görüşmesinde geçen romanı. 

Hikayemiz gazeteci Nevra TUNA' nın terör suçundan ceza evinde bulunan Zeliha BORA ile röportaj yapmak için ceza evine gitmesiyle başlıyor. İki zıt kutup arasındaki görüşme oldukça sert başlıyor. ama Nevra TUNA gazetecilik geleceği için bu röportajı yapmak zorunda, Zeliha BORA ise sesini duyurma derdindedir. Sayfalar ilerledikçe doğunun bir ilçesinde kaymakam çocuğu olan Nevra ile aynı ilçede devleti destekleyen bir aşiretin kızı olan Zeliha'nın çocukluk arkadaşı olduklarını ve birbirlerini çok sevdiklerini öğreniyoruz. 

Terör konusu toplum olarak yumuşak karnımız. Bu nedenle olsa gerek karşı tarafın konuşmasına ve yaptıklarına tahammülsüzlüğümüz ortada. Terörle hiç bir ideolojik fikrin savunulamayacağı yada hiç bir getirisi olmayacağı da muhakkak. Bunun yanında kitapla birlikte insanların hangi duygularla terörün kucağına düştükleri konusunda fikir sahibi oluyoruz.  Terörün doğuşundaki ideolojik temelleri, bölge halkının devletin hangi hareketlerine tepki duyduğu, nasıl savunmasız bırakıldıkları gibi konularda terörü desteklemek istemeyen bölge halkının yaşadığı zorlukları algılamamızı sağlıyor. 

Bu arada internetten öğrendiğim kadarıyla roman daki Zehra karakteri Leyla ZANA' dan, Nevra ise Ayşe KULİN' den esinlenilerek oluşturulmuş. 

Okumaktan çekinmeyin...
Abdullah ÖZER
Abdullah ÖZER

Okumayı ve izlemeyi sever, yazmanın ise insana inanılmaz bir derinlik kattığına inanır. Çay vazgeçilmezidir. 90 ların müzikleriyle mest olur hatta kendinden geçer.

2 yorum:

  1. yaklaşık 10 yıl kadar önce okumuştum, güzel bir kitaptı. Ama kitaptaki karakterlerin Leyla Zana ve Ayşe Kulin'den esinlenilerek oluşturulduğunu bilmiyordum, şaşırdım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Romanın yaşanmışlık ürünü olması etkileyiciliğini çok daha fazla artırıyor bence. Bu kadar yaşanmışlığın içinde yazarların bu alanda etkileyici eserler bırakacağından eminim Sercan bey...

      Sil